Het belang van terugkerende details – 2

In de vorige blogpost bespraken we waarom mensen details laten terugkeren in wat ze vertellen: omdat ze willen vasthouden aan hun narratief, aan hun identiteit. Een detail kan tekenend zijn voor dat narratief, en het loslaten van het detail kan voor hen zo eng zijn als het loslaten van een identiteit. Het herhalen van het detail werkt bezwerend.

Maar er is nog een andere oorzaak waardoor details terugkeren. En die oorzaak heeft niet te maken met het vertellen en het herhalen van het narratief achteraf, maar met het moment van ontstaan van dat narratief. Op het moment dat iets gebeurt, kunnen we vaak niet alles overzien, of willen we niet alles overzien, en dan valt ons oog vooral op een detail. Dat detail is dan de focus van onze waarneming. En vanuit dat detail gaan we verder waarnemen, het detail wordt een bron van die verdere waarneming, we zoeken naar gelijkenissen met dat detail, naar bevestiging van dat detail. Onze waarneming wordt mede daardoor incompleet en repetitief.

Herhaling laat dus ook onmacht zien. Onmacht om helder waar te nemen in het moment, en ook onmacht om achteraf dat wat wel is waargenomen los te laten.

Veel verhalen gaan over onmacht.

Overigens, over herhaling kun je ook lezen in mijn handboek Korte Verhalen Schrijven, hoofdstuk 8, Herhaling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *